Berita

 • 图片3.jpg


   Baru-baru ini, Menteri Besar Pahang Malaysia (Yang Dipertua Negeri), Wan Rosdy Wan Ismail membawa delegasi untuk membuat peninjauan di Bandar Qinzhou. Setiausaha Jawatankuasa Perbandaran Qinzhou, Pengarah Jawatankuasa Tetap Wakil Rakyat Perbandaran, dan Setiausaha Jawatankuasa Kerja Parti Komunis Zon Taman Perindustrian China – Malaysia Qinzhou, Wang Gebing menjalankan pertukaran mesra tentang mengukuhkan sambungtara, pembinaan ‘Dua Negara Dua Taman’, dan lain-lain aspek kerjasama dengan delegasi tersebut.
   近日,马来西亚彭亨州州务大臣(州长)旺罗斯迪率团到亚博娱乐注册 8考察。亚博娱乐注册 8委书记、市人大常委会主任,中马钦州产业园区工委书记王革冰与代表团就加强互联互通、“两国双园”建设等方面合作进行友好交流。
   Wan Rosdy berkata, lawatan ke Qinzhou kali ini secara khas diaturkan dalam tempoh penyertaan Ekspo China – ASEAN, telah melawat ke Zon Taman Perindustrian China – Malaysia Qinzhou, dan lain-lain tempat, dapat melihat gaya pembukaan dan pembangunan baru yang bersemangat di Qinzhou dengan sendiri, ini memang menggembirakan. Mereka sudi memberi perhatian dan mengambil bahagian dalam pembinaan Saluran Baru Darat – Laut Bahagian Barat dengan aktif, berusaha bersama dengan Qinzhou untuk mendalamkan kerjasama yang saling memanfaatkan dalam sambungtara, pembinaan ‘Dua Negara Dua Taman’ dan lain-lain aspek dengan selanjutnya, mempercepat pembukaan laluan pelayaran antara Kuantan dan Guangxi, menggalakkan Qinzhou dan Kuantan menjalinkan hubungan bandar mesra secara rasmi supaya peranan demonstrasi kerjasama ‘Dua Negara Dua Taman’ China – Malaysia menjadi lebih ketara.
   旺罗斯迪说,此次特别安排在参加中国—东盟博览会期间到钦州访问,参观走访了中马钦州产业园区等地,亲眼目睹了钦州朝气蓬勃的开放发展新姿态,让人倍感振奋。他们愿积极关注并参与西部陆海新通道建设,与钦州一起,着力在互联互通、“两国双园”建设等方面进一步深化互利合作,加快开通关丹与广西之间的相关航线,推动钦州和关丹正式缔结友好城市关系,使中马“两国双园”的合作示范作用更加突显。

 • 图片2.jpg


   Baru-baru ini, Naib Presiden Persatuan Perdagangan dan Perindustrian Cina Malaysia (ACCCIM), Loo Hai Ting melawat ke Zon Taman Perindustrian China – Malaysia Qinzhou untuk membuat peninjauan. Timbalan Setiausaha Jawatankuasa Perbandaran Qinzhou Parti Komunis China dan Timbalan Pengarah Eksekutif Jawatankuasa Pengurusan Zon Taman Perindustrian, Gaopu berjumpa dengan Loo Ting Hai, kedua-dua pihak membincang tentang prosedur syarikat sarang burung Malaysia untuk masuk ke China, pemantapan kerjasama produktiviti antarabangsa, dan lain-lain masalah.
   近日,马来西亚中华总商会副总会长吕海庭到中马钦州产业园区参观考察。中共亚博娱乐注册 8委副书记、园区管委会常务副主任高朴会晤了吕海庭,双方就马来西亚燕窝企业来华程序、强化国际产能合作等问题进行了讨论交流。
   Loo Ting Hai berkata, ‘Dua Negara Dua Taman’ China – Malaysia ialah projek ikonik kerjasama perdagangan China – Malaysia. Persatuan Perdagangan dan Perindustrian Cina Malaysia (ACCCIM) memberi perhatian yang tinggi kepada pembangunan Zon Taman Perindustrian China – Malaysia Qinzhou, zon taman perindustrian menunjukkan kelebihan yang ketara dalam dasar, modal, dan tanah, diharapkan dapat memantapkan kerjasama kedua-dua negara China dan Malaysia dalam industri sarang burung, durian, minyak kelapa sawit, dan sebagainya. Persatuan Perdagangan dan Perindustrian Cina Malaysia (ACCCIM) akan memainkan peranan sebagai jambatan penghubung dengan sepenuhnya, menggalakkan lebih banyak syarikat Malaysia yang berkualiti untuk berkembang di Zon Taman Perindustrian China – Malaysia Qinzhou, mendalamkan ‘Dua Negara Dua Taman’ memperluas kerjasama dalam pelbagai sektor, menggalakkan kerjasama perdagangan kedua-dua negara melangkah ke tahap yang baru.
   吕海庭表示,中马“两国双园”是中马经贸合作的标志性项目。马来西亚中华总商会高度关注中马钦州产业园区的发展,园区在政策、资金、土地上优势明显,希望强化中马两国在燕窝、榴莲、棕榈油等产业合作。马来西亚中华总商会将充分发挥商会的桥梁纽带作用,鼓励更多的马来西亚优质企业到中马钦州产业园区发展,深化“两国双园”在各领域扩大合作,推动两国经贸合作迈上新台阶。
   

 • 图片3.jpg


   Baru-baru ini, Ketua Pegawai Eksekutif Syarikat Pelabuhan Maklumat China – ASEAN Berhad, Lu Dongliang membincangkan hal-hal yang berkaitan dengan pembinaan Pelabuhan Maklumat China – ASEAN di Zon Taman Perindustrian China – Malaysia Qinzhou. Naib Setiausaha Jawatankuasa Bandar Qinzhou Parti Komunis China dan Timbalan Pengarah Eksekutif Jawatankuasa Pengurusan Zon Taman Perindustrian, Gaopu memperkenalkan keadaan pembangunan dan pembinaan di zon taman perindustrian serta mempengerusikan simposium tersebut, kedua-dua pihak mencapai konsensus dalam bekerjasama untuk membina Zon Perkhidmatan Data Antarabangsa Pelabuhan Maklumat China – ASEAN, pangkalan perkhidmatan industri data, pangkalan latihan orang berbakat, Taman Perindustrian IOT Hikmat, dan lain-lain perkara. Seterusnya, kedua-dua pihak akan menganalisiskan perkara-perkara kerjasama, menggalakkan pelaksanaan projek secepat mungkin.
   近日,中国—东盟信息港股份有限公司总裁鲁东亮到中马钦州产业园区洽谈中国—东盟信息港建设相关事宜。中共亚博娱乐注册 8委副书记、园区管委会常务副主任高朴介绍园区开发建设情况并主持召开座谈会,双方就合作建设中国—东盟信息港国际数据服务区、数据产业服务基地、人才培训基地、智慧物联产业园等事宜达成共识。下一步,双方将进一步细化合作事项,促成项目尽快实施。
   Dalam tempoh lawatan, rombongan Lu Dongliang melawat ke Pusat Pameran Zon Eksperimental Perdagangan Bebas Guangxi Kawasan Pelabuhan Qinzhou dan Dewan Perkhidmatan Integrasi untuk mengetahui keadaan pembinaan dan pembangunan Kawasan Pelabuhan Qinzhou, serta membuat peninjauan di Taman Sains dan Teknologi Antarabangsa China – Malaysia, Sumber Tenaga Baru Ke Yi, Digital Kai Li, dan lain-lain platform perkembangan industri serta perusahaan yang bertapak di zon taman perindustrian.
   期间,鲁东亮一行到广西自由贸易试验区钦州港片区展示中心和综合服务大厅了解钦州港片区建设发展情况,并实地考察中马国际科技园、科艺新能源、凯利数码等产业发展平台和入园企业。

 • 图片2.jpg


   Baru-baru ini, Menteri Luar Negeri Malaysia, Saifuddin membawa delegasi untuk melawat dan membuat peninjauan di Zon Taman Perindustrian China – Malaysia Qinzhou, mengetahui keadaan pembangunan dan pembinaan zon taman perindustrian serta kerjasama produktiviti antarabangsa yang dijalankan. Kedua-dua pihak mengadakan majlis perbincangan tentang keadaan ‘Dua Negara Dua Taman’ China – Malaysia, meneroka dan membincang berkenaan dengan bagaimana untuk menggalakkan kerjasama ‘Dua Negara Dua Taman’ dengan selanjutnya.
   近日,马来西亚外长赛夫丁率考察团到中马钦州产业园区参观考察,了解园区开发建设和国际产能合作开展情况,双方召开中马“两国双园”情况交流会,就如何进一步推进“两国双园”合作探讨交流。
   Dalam tempoh peninjauan di zon taman perindustrian, Saifuddin meninggalkan kesan yang mendalam terhadap pembangunan zon taman perindustrian yang pesat. Beliau mengulas, pihak China memberi perhatian yang tinggi kepada kerjasama produktiviti ‘Dua Negara Dua Taman’, berusaha penuh untuk menggalakkan pembinaan Zon Taman Perindustrian China – Malaysia Qinzhou berkembang pesat. Selepas pulang ke Malaysia, beliau akan segera melaporkan cadangan seperti menjalinkan hubungan bandar mesra Qinzhou dan Kuantan secara rasmi, memantapkan industri kelebihan tradisional Malaysia untuk bertapak di Zon Taman Perindustrian China – Malaysia Qinzhou kepada jabatan-jabatan yang berkaitan, menggalakkan pembangunan interaktif Qinzhou dan Kuantan serta pembangunan dan pembinaan ‘Dua Negara Dua Taman’. Dari segi sains dan teknologi, pendidikan, kebudayaan, dan lain-lain bidang pula, terutamanya ‘dua bandar’ dan ‘dua taman’ kedua-dua pihak dapat melengkapi antara satu sama lain dengan baik, boleh meneroka peluang kerjasama bersama-sama, menggalakkan pembentukan lebih banyak hasil kerjasama. Kedua-dua pihak diharapkan dapat menambahbaikkan struktur kerjasama ‘Dua Negara Dua Taman’ secara berterusan, memainkan peranan Platform Penyelarasan Majlis Kerjasama Bersama ‘Dua Negara Dua Taman’ dengan sepenuhnya, meneroka dan menubuhkan mekanisme komunikasi normalisasi, merapatkan komunikasi harian kedua-dua pihak, mencapai kemenangan pembangunan bersama-sama.
   在园区考察期间,赛夫丁对园区的快速发展留下了深刻印象,他表示,中方高度重视“两国双园”产能合作,全力推动中马钦州产业园区建设加速前行。回国后会第一时间将中方关于钦州与关丹正式缔结友好城市关系、加强马来西亚传统优势产业入驻中马钦州产业园区等意见建议报呈相关部门,助推钦州和关丹互动发展以及“两国双园”开发建设。在科技、教育、文化等领域,双方尤其是“两市”和“两园”互补性强,可携手挖掘合作契机,推动形成更多合作成果。希望双方不断完善“两国双园”合作架构,充分发挥“两国双园”联合合作理事会协调平台作用,并探索建立常态化的沟通机制,密切双方日常交流,实现共赢发展。

 • 图片1.jpg


   Baru-baru ini, Timbalan Setiausaha Jawatankuasa Bandar Qinzhou dan Timbalan Pengarah Eksekutif Jawatankuasa Pengurusan Zon Taman Perindustrian China – Malaysia Qinzhou, Gaopu membawa rombongan melawat ke Agriculture Development Bank of China Cawangan Guangxi dan China Development Bank Cawangan Guangxi untuk mendalamkan penggalakan pembangunan parti, pelaburan, pembiayaan kewangan, dan lain-lain kerjasama perniagaan antara zon taman perindustrian dengan institusi-institusi perbankan.
   近日,中共亚博娱乐注册 8委副书记、中马钦州产业园区管委会常务副主任高朴率队拜访中国农业发展银行广西区分行和国家开发银行广西区分行,深化推动园区与各银行机构党建、投融资等业务合作。
   Antaranya, semasa di China Development Bank Cawangan Guangxi, Gaopu dan Presiden Bank tersebut, Mei Shiwen menjalankan perbincangan tentang hal-hal pengukuhan kerjasama antara kedua-dua pihak. Gaopu memperkenalkan status perkembangan, idea pembangunan, keperluan pembiayaan, dan lain-lain keadaan keseluruhan di zon taman perindustrian. Manakala Mei Shiwen pula memperkenalkan idea kerjasama strategi pembiayaan keseluruhan bank tersebut bagi menyokong Zon Taman Perindustrian China – Malaysia Qinzhou. Kedua-dua pihak mencapai konsensus dalam bagaimana untuk menjalankan kerjasama inovasi kewangan yang lebih baik dengan idea ‘kerjasama, pelaburan, perkongsian’. Langkah yang seterusnya, kedua-dua pihak akan menubuhkan kumpulan kerja pemimpin pelaburan dan pembiayaan secara serentak, mengutamakan perancangan projek, perancangan aliran tunai, perancangan kolam aset, dan lain-lain kerja utama, mempercepat kerjasama urusniaga kewangan kedua-dua pihak dengan mendalam.
   其中,在国家开发银行广西区分行,高朴与该行行长梅世文就强化双方合作相关事宜座谈交流。高朴介绍了园区总体发展情况、发展理念及融资需求等情况,梅世文介绍了该行支持中马钦州产业园区片区整体打包融资的战略合作思路,双方就如何更好地以“合作、投资、共享”理念开展金融创新合作达成了共识。下一步,双方将同步成立投融资领导工作小组,紧密围绕统筹项目、统筹现金流、统筹资产池等重点工作,加快深化双方金融业务合作。
   

Hubungi Kami

Pejabat hal Ehwal luar negeri Bandar Qinzhou

Tel:0777-2825416(seksyen sekretariat)

Biro penggalakan pelaburan Bandar Qinzhou

Tel:0777-3688660

E-mail:qzzs123@163.com

Perkbidmatan

Qinzhou Perjalanan

 •  Taman Shuang He terletak di tepi jalan lingkaran selatan Daerah Lingshan, Bandar Qinzhou, dikelilingi ...

 •  Taman Wen Chang terletak di arah Tenggara Pekan Daerah Pubei, Bandar Qinzhou, Guangxi, iaitu di selata...

 •  Bukit Wang Hai terletak berjarak 3.5 km di utara Pekan Dasi, Zon Qinbei, Bandar Qinzhou, merentasi ked...

 •  Kawasan Peranginan Ekologi Ladang Long Wu berjarak 10 km dari barat Pekan Lingshan, Bandar Qinzhou, te...